top of page

Παραλίες

Το Φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Είναι ένα απο τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973. Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τηΜινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii).

Η έκταση του δάσους είναι 20 εκτάρια και η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια → Βάι. Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκωνPhoenix theophrastii που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς στις άλλες περιοχές του νησιού (περίπου 10) απαντώνται μόνο μικρές συστάδες ή άλση (Πρέβελη, Άγιος Νικήτας), δεν υπάρχει όμως εκτεταμένο δάσος. Το φοινικόδασος είναι περιφραγμένο. Στην περιφραγμένη περιοχή υπάρχει μία μικρή πηγή, η οποία τροφοδοτεί ένα, επίσης μικρό, ρυάκι. Στο ανατολικό άκρο του, προς την παραλία, υπάρχουν θίνες, έδαφος ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη των φοινίκων. Η τοποθεσία του Βάι είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη την Ευρώπη, λόγω της μοναδικότητάς της: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι γνωστό δάσος από Phoenix theophrastii.

Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, ενώ έγινε διάσημη ως τόπος παραμονής χίπιδων τις δεκαετίες '60 και '70. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.

Η Πρέβελη είναι περιοχή του Νομού Ρεθύμνης κοντά στο Λιβυκό πέλαγος με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 χλμ μέσα σε φαράγγι, που συνθέτει μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης και με μεγάλο το ενδιαφέρον της τουριστικής κίνησης εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Ελαφονήσι είναι νησί το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσογειακού νησιού της Κρήτης, του οποίου και υπάγεται διοικητικά, εντός της περιφερειακής ενότητας των Χανίων. Όταν ο καιρός είναι καλός, είναι δυνατό να διασχίσει κανείς περπατώντας τα ρηχά νερά που το χωρίζουν από την ηπειρωτική Κρήτη. Το νησί είναι ένα προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο.

Ο Άγιος Παύλος Ρεθύμνης είναι ένα παραλιακό μικρό χωριό της πρώην επαρχίας Αγίου Βασιλείου του Νομού Ρεθύμνης της Κρήτης.
Με την Καποδιστριακή διοικητική διαίρεση υπαγόταν στο δημοτικό διαμέρισμα Σακτουρίων του Δήμου Λάμπης.
Ο πληθυσμός του είναι 21 κάτοικοι. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, σε υψόμετρο 10 μ. εντός του ομώνυμου ορμίσκου, περίπου 3 χλμ. ΝΔ. των Σακτουρίων των οποίων και αποτελεί το επίνειο.
Εκκλησιαστικά εξυπηρετείται από την ενορία των Σακτουρίων που υπάγεται στην Α΄ Αρχιερατική περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Καλό Χωριό έχει πληθυσμό περίπου 900, φωλιάζει ελκυστικά στη μέση ενός καταπράσινου λοφώδες τοπίο, όπου τα ελαιόδεντρα και τα άφθονα και πολύχρωμα μεσογειακά θάμνοι και τα φυτά φθάσουν σε όλη τη διαδρομή προς τη θάλασσα.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, φυσικά με τον τουρισμό, μέρος του χωριού έχει μεγαλώσει κοντά στην παραλία, Ίστρου έχει πολλά αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος. Το νέο χωριό Ίστρο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης της Istrona, ερείπια του οποίου εξακολουθούν να αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Εξαιτίας αυτού, η γη που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη θάλασσα έχει σκοπό τη διατήρηση και κανένα νέο κτίριο μπορεί να λάβει χώρα, η οποία αφήνει τις παραλίες uncrowded και παρθένα. Οι ευχάριστες παραλίες του Ίστρου Bay απονέμεται τακτικά Γαλάζια σημαία για την καθαριότητα. Καλό Χωριό και προσφέρει μια ατμόσφαιρα του χωριού μακριά από τα κατάκλισης θέρετρα σκυροδέματος που βρίσκονται συνήθως σε Κρήτη , επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν την Κρήτη, όπως ήταν κάποτε.

Η αρχαία Φαλάσαρνα ήταν αρχαία πόλη-κράτος στη βορειοδυτική Κρήτη. Η Φαλάσαρνα ήταν ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Κρήτης και άκμασε κυρίως στην ελληνιστική περίοδο. Η περιοχή κατοικήθηκε από τη Μεσομινωική μέχρι τα μέσα του 1ου αι. π.Χ.. Κοντά στην αρχαία πόλη βρίσκεται οργανωμένη παραλία, γνωστή ως Παχιά Άμμος.

Άποψη των τειχών του λιμανιού, διακρίνεται ο κυκλικός πύργος

Όστρακα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί στις γύρω πλαγιές δείχνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τη Μεσομινωική εποχή, αλλά η ιστορία της πόλης παραμένει άγνωστη μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν και ο οικισμός άκμασε, καθώς βρισκόταν στον ναυτικό δρόμο που ένωνε την Αλεξάνδρεια με το Αιγαίο. Οι πρώτες αναφορές της πόλης γίνονται το 350 π.Χ. και συνεχίζουν μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Η Φαλάσαρνα ήταν υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, διέθετε ισχυρές οχυρώσεις, λιμάνι, ναούς, εμπορικούς δρόμους και έκοβε δικό της νόμισμα.Το λιμάνι της πόλης βρισκόταν σε μια λιμνοθάλασσα και συνδεόταν με τη θάλασσα μέσω διώρυγας μήκους 50 μέτρων, πλάτους 10 και βάθους 2, ενώ ήταν το μοναδικό περιτειχισμένο λιμάνι της Κρήτης. Θεωρείται ότι τόσο οι οχυρώσεις όσο και η διώρυγα κατασκευάστηκαν περίπου το 335 π.Χ. Έχουν ανακαλυφθεί άλλα δύο, αβαθέστερα κανάλια. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως δύο από τους τέσσερις πύργους του λιμανιού, ένα κυκλικό (σώζεται σε ύψος 4,5 μέτρων) και ένα τετράπλευρο, και δύο αποβάθρες, μία από πώρινους και μία από ασβεστολιθικούς λιθόπλινθους. Το λιμάνι έχει φραγεί, πιθανόν από Ρωμαίους το 69 π.Χ., ώστε να μην ξαναχρησιμοποιηθεί.Η πόλη πιθανόν είχε γίνει άνδρο πειρατών και γι'αυτό καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι αργότερα δημιούργησαν μια άλλη πόλη λίγο νοτιότερα η οποία ονομάστηκε επίσης Φαλάσαρνα.

Πάνω από το λιμάνι, στο πέτρινο ακρωτήριο, βρισκόταν η ακρόπολη. Όλο το ακρωτήριο ήταν οχυρωμένο και στη βάση του υπήρχε διπλός οχυρωματικός τοίχος, μήκους 550 μ., με τρεις αμυντικούς προμαχώνες. Ανατολικά του λιμανιού βρισκόταν το νεκροταφείο, στο οποίο έχουν ανασκαφεί 43 τάφοι. Εκεί βρίσκεται ο «θρόνος της Φαλάσαρνας», πιθανόν βήμα για ομιλίες.

Η Φαλάσαρνα αναμίχθηκε σε δύο πολέμους με γειτονικές πόλεις κράτη κατά την ελληνιστική περίοδο. Ο πρώτος ήταν με τηνΠολυρρήνια, πιθανών λόγω διαμαχών για εδάφη. Ξεκίνησε στο τέλος του 4ου αιώνα και τελείωσε περί το 290 π.Χ., μετά τη παρέμβαση του Κλεομένη της Σπάρτης. Η συνθήκη ειρήνης χαράκτικε σε πέτρινη πλάκα η οποία σήμερα σώζεται στο μουσείο της Κισάμου. Ένας δεύτερος πόλεμος έγινε ενάντια στην Κυδωνία περί το 184 π.Χ..

Σήμερα το λιμάνι και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 6-9 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, πιθανών λόγω της ανύψωσης που προκλήθηκε από τον σεισμό του 365.

Η περιοχή εξερευνήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από Άγγλους, οι οποίοι εντόπισαν τον οικισμό και το κλειστό λιμάνι, ενώ συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1986.

Λασίθι  είναι το ανατολικότερο περιφερειακή μονάδα στο νησί της Κρήτης , ανατολικά του Ηρακλείου .Πρωτεύουσα του νομού είναι του Αγίου Νικολάου , οι άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ιεράπετρα , τη Σητεία και τη Νεάπολη . Τα βουνά περιλαμβάνουν τη Δίκτη στα δυτικά και το Θρυπτής στα ανατολικά. Η θάλασσα της Κρήτης βρίσκεται στα βόρεια και το Λιβυκό Πέλαγος στα νότια.

Στα ανατολικά του χωριού της Ελούντας βρίσκεται το νησί της Σπιναλόγκας , πρώην ενετικό φρούριο και μια αποικία λεπρών . Στους πρόποδες του όρους Δίκτη βρίσκεται το Οροπέδιο Λασιθίου , διάσημο για τους ανεμόμυλους . Βάι είναι γνωστή για τους datepalmδάσος.

Χάρη στις υπέροχες παραλίες και το ήπιο κλίμα χρόνο βίου του, Λασίθι προσελκύει πολλούς τουρίστες. Ο μαζικός τουρισμός εξυπηρετείται από μέρη όπως το Βάι, τον Άγιο Νικόλαο και το νησί της Χρυσής . Περισσότερα off-beat τουρισμός μπορεί να βρεθεί σε χωριά στη νότια ακτή, όπως ο Μύρτος , Μακρύς Γιαλός ή Μακρύ Γιαλού, Ξερόκαμπος και Κουτσουρά .

 

Η ονομασία της παραλίας αυτής δεν είναι τυχαία. Οι ερημίτες συναντιόνταν εκεί μια φορά το χρόνο, αφού είχαν περάσει τον υπόλοιπο καιρό στο φαράγγι σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης ο ένας απ’ τον άλλο. H ακτή του Αγιοφάραγγου είναι μια ήρεμη παραλία με κρυστάλλινα νερά που, οι αποχρώσεις τους, συναγωνίζονται αυτές των εξωτικών προορισμών. Τα βράχια που περιβάλλουν την παραλία, η θάλασσα καθώς και η επιβλητικότητα του φαραγγιού στο βάθος, δημιουργούν μια απόλυτη ισορροπία που πρέπει να ζήσεις

Η παραλία Αγιά Φωτιά βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας, σε έναν καταπράσινο όρμο. Είναι μία από τις αγαπημένες παραλίες όλων των Κρητικών και έχει, και αυτή, βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία από το έτος 2006. Ο οικισμός έχει πάρει το όνομά του από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται εδώ.

Έχει ψιλό βοτσαλάκι και ήρεμα, πεντακάθαρα νερά. Είναι μια οργανωμένη παραλία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθώς επίσης υπάρχει beach bar, ταβέρνα και γήπεδο beach volley. Στην παραλία υπάρχουν και όμορφα, μεγάλα αλμυρίκια γι' αυτούς που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη φύση. Γύρω από την παραλία υπάρχουν κι άλλες ταβέρνες και κάποια ξενοδοχεία.

Στο ανατολικό τέρμα της παραλίας, υπάρχει μια πηγή στο βράχο που τρέχει πεντακάθαρο γλυκό νερό.

Αν προτιμάς μια λιγότερο πολύβουη παραλία με αιωνόβιους κέδρους, αμμόλοφους, γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο, τότε δεν έχεις παρά να εξερευνήσεις την παραλία του Κεδροδάσους. Η παραλία αυτή απέχει περίπου 10 λεπτά από τη διάσημη παραλία του Ελαφονησίου και η διαδρομή είναι μέσω ενός μονοπατιού όπου θα απολαύσεις τις εναλλαγές του τοπίου. Δεν είναι απίθανο να συναντήσετε ελεύθερους κατασκηνωτές και νατουριστές, καθώς είναι τελείως ανεκμετάλλευτη και χωρίς υποδομές

Η Χρυσή, αποκαλούμενη και ως Γαϊδουρονήσι, είναι νησίδα του Λιβυκού πελάγους, και βρίσκεται περίπου 15 χλμ. (9 μίλια) νότια τηςΙεράπετρας ενώ 700 περίπου μέτρα ανατολικά της, βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι. Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη. Έχει έκταση 4,743 τ.χλμ. και 3 κατοίκους. Η Χρυσή περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, στις οποίες οφείλει άλλωστε και το σύγχρονο όνομά της. Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα. Είναι νησί εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πάνω του βρίσκεται το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης (κέδρος του Λιβάνου) . Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα. Η πυκνότητα της βλάστησης είναι περίπου 28 δέντρα το εκτάριο.

Η παραλία Σχοινάρια βρίσκεται περίπου 33 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Λευκόγεια, κι ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά του νομού Ρεθύμνου.

Η παραλία Σχοινάρια είναι σχετικά άγνωστη, ωστόσο για τους ντόπιους αποτελεί ένα επίγειο παράδεισο που την κατατάσσουν ως μία από τις αγαπημένες τους, ενώ κάποτε ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη για rave πάρτι.

Τα Σχοινάρια είναι μια μικρή παραλία με ψιλή μπεζ άμμο και βότσαλο, και με πεντακάθαρα, τυρκουάζ νερά που βαθαίνουν απότομα. Ο βυθός είναι βραχώδης, αλλά στο βόρειο τμήμα της παραλίας έχει άμμο με υπέροχα χρώματα. Στην παραλία υπάρχουν επίσης, μικρά λιμνάκια με νερό γύρω από μια οργιώδη βλάστηση, που αναβλύζει από πηγές από τα τριγύρω βουνών.

Η παραλία Σχοινάρια είναι ημιοργανωμένη, καθώς υπάρχει μια ταβέρνα, η οποία προσφέρει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους,για τους λουόμενους. Εκεί, λειτουργεί και ένα κέντρο καταδύσεων που διοργανώνει ημερήσιες και νυχτερινές εξερευνήσεις.

Η πρόσβαση στα Σχοινάρια μπορεί να γίνει οδηγώντας από τα Λευκόγεια, ενώ κατά την κατάβαση θα σας εντυπωσιάσει η θέα στον κόλπο του Πλακιά.

Στην τοποθεσία Σεϊτάν Λιμάνια, στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, 20 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, υπάρχει μια παραλία διαφορετική απ’ όλες τις άλλες.

Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν ανάμεσα στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές του Aκρωτηρίου δημιουργώντας μικρoύς ορμίσκους. Σ’ έναν από αυτούς βρίσκεται αυτή η καλά κρυμμένη παραλία.

Η λέξη σεϊτάν είναι τούρκικη και σημαίνει «διαβολικός», όμως τα Σεϊτάν Λιμάνια αν και μεταφράζονται ως διαβολικά λιμάνια μόνο τέτοια δεν είναι. Το παραδεισένιο περιβάλλον και το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας θα σας πείσουν.

Στα Σεϊτάν Λιμάνια θα φτάσετε από το χωριό Χορδάκι, ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ως το τέρμα του. Εκεί ξεκινά το δύσβατο αλλά σύντομο μονοπάτι που κατεβαίνει στη μικρή ακτή.

Η περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια είναι γνωστή και για τα δυο μικρά ξωκλήσια της, αυτό του Αγίου Ραφαήλ και το παλιότερο του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι ντόπιοι αποκαλούν τα Σεϊτάν Λιμάνια και παραλία «του Στέφανου» από τα στεφάνια, δηλαδή τους μεγάλους βράχους  που κυριαρχούν στο τοπίο.

Βάι, Ν. Λασιθίου

Μάταλα, Ν. Ηρακλείου
Πρέβελη, Ν. Ρεθύμνου
Άγιος Παύλος, Ν. Ρεθύμνου
Ίστρος, Ν. Λασιθίου
Φαλάσαρνα, Ν. Χανίων
Κολοκύθα, Ν. Λασιθίου

Παραλία Αγιοφάραγγο, Ν. Ηρακλείου

Η Εταιρεία μας ειναι στην ευχάριστη θέση να σας προτείνει της 14 καλύτερες παραλίες σε όλο το νησί.

Ελαφονήσι, Ν. Χανίων

Αγία Φωτιά, Ν. Λασιθίου​

Κεδροδάσος, Ν. Χανίων

Χρυσή, Ν. Λασιθίου

Σεϊτάν Λιμάνια, Ν. Χανίων

Σχοινάρια, Ν. Ρεθύμνου

bottom of page